Video

REGATA MOŞ NICOLAE – 2016

Teodor DUMITRU ●

Severul si generosul, deopotrivă, Moş Nicolae şi-a arătat consecvenţa venind punctual, şi în 2016, la regata ce-i poartă numele, organizată de Clubul Nautic Român, în parteneriat cu Primăria Constanţa şi cu sprijinul Ceronav S.A, Cramei Darie, Cofetăriei Silvian, Gepeto S.A. şi Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport.

Graţie cofinanţării acordate de Primăria Municipiului Constanţa, pentru temerarul eveniment cultural-sportiv perpetuat de cinci ani sub titulatura Regata Moş Nicolae – festival de tradiţii marinăreşti,  generosul buget de 16.500 de lei a permis ca anul acesta tolba miticului personaj ocrotitor al copiilor, marinarilor, pescarilor şi celor năpăstuiţi, să fie plină nu doar cu diplome ci şi cu substanţiale recompense financiare, bugetul pentru premii depăşind 6000 de lei (la regată locul I-300 lei, locul II-200 lei, locul III-100 lei; şi câte 150 lei, 100 lei şi 50 lei la probele pentru jocurile marinăreşti). Premiile familiale pentru Concursul culinar cu preparate tradiţionale pentru masa de Moş Nicolae, fiind oferite exclusiv de Crama Darie.

Desfăşurată pe apele lacului Siutghiol, în perioada 2-4 decembrie, Regata Moş Nicolae, aflată la a cincea ediţie, a reunit la start competitori de la şase cluburi sportive, între care cele două partenere tradiţionale, din Bulgaria, ale organizatorului – Morski Klub Balchik şi Yacht Klub Chernomore Briz – Varna şi sportivi de la Clubul Nautic Român, S. C. Electrica – Constanţa, DNUPS Team şi Windsurf Academy. În total 16 velişti s-au confruntat pe apă în competiţiile de yachting şi windsurfing, pe parcursul a patru regate deosebit de palpitante şi emoţionante din cauza vântului deosebit de puternic, la rafală, de forţa 4-5 Bf, cu viteză de 17 – 18 Knots din S-V, a temperaturii atmosferice resimţite de 0-4°C şi a apei de 4°C şi pe alocuri cu averse de ploaie. Un farmec aparte au avut renumitele jocuri marinăreşti: trasul de parâmă, alergarea în sac şi alergarea cu oul în lingură, la care s-a înregistrat o largă participare, dar şi savurosul Concurs gastronomic care a oferit participancilor o vastă paletă cromatică şi o mirifica  simfonie a gusturilor.

Baza nautică Ceronav a asigurat condiţii excelente de desfăşurare a competiţiei internaţionale însă vântul, menţinându-se cu viteză constantă de 19 Knots (forţa 5 Bf) dar temeperatură resimţită oscilând între -4°C şi – 2 °C, a împiedicat desfăşurarea curselor programate şi în cea de a doua zi, printre altele avariind grav şi şalupa de arbitraj, acostată la cheu. De remarcat dârzenia veliştilor care au ieşit pe apă în ciuda vicisitudinilor meteorologice şi a prognozei care indica o creştere graduală a vântului la rafală şi scăderea temperaturii aerului, cel puţin patru sportivi răsturnându-se cu ambaracţiunile şi redresând, ulterior în condiţii destul de grele.

15326024_1362256167119763_1571640287617904242_o

Oricum, organizatorii aveau pregătită, în rezervă, varianta regatei virtuale pe Simulatorul electronic, deţinut de Clubul Nautic Român şi găzduit de Colegiul Naţional Mihail Eminescu, echipament capabil să garanteze o competiţie foarte incitantă, axată pe dezvoltarea nivelului de inteligenţă al competitorilor şi, mai ales, pe creşterea abilităţilor de manevrare a ambarcaţiunii în momentele dificile ale cursei.

O menţiune specială pentru Comitetul de Cursă, condus, în calitate de preşedinte, de bulgarul Todor Ivanov, National Judge (NJ)) avându-i alături pe Dan Zaharia şi Alina Lazăr, ajutaţi de alţi patru colaboratori, ei reuşind să conducă cele patru curse succesive, în mod admirabil.

Personal, m-am tot întrebat de unde stăruinţa aceasta a Clubului Nautic Român de a organiza o astfel de regată, într-o perioada a anului în care destule sporturi, mult mai facil de practicat, şi-au pus demult echipamentele la conservat, pentru sezonul următor. Răspunsul mi l-am dat singur în timpul festivităţilor de premiere ale regatei şi ale festivalului de tradiţii marinăreşti, privind cu admiraţie bucuria imensă surprinsă în ochii copiilor aflaţi pe podium, contopită cu emoţia reîntâlnirii cu legendarul Moş, plin de surprize.

„Pentru aceşti copii minunaţi am înfiinţat Clubul Nautic Român, lor le dedicăm activitatea noastră de zi cu zi, pentru a le oferi condiţii optime de a practica şi performa într-o ramură sportivă de excepţie care dezvoltă curajul, intuiţia, inteligenţa, abnegaţia şi mobilitatea, piloni esenţiali în consolidarea unor mari caractere” mi-a spus antrenorul drd. Andreea Mihăescu, directorul executiv al clubului organizator.

Am fost copleşit de emoţie şi îngrijorare să văd, de pe mal, copii de şcoală primară, luptându-se cu mare responsabilitate cu ambarcaţiunile lor şi cu vicisitudinule vremii, pe Lacul Siutghiol, pentru a încheia cursa şi a urca apoi cu supremă mândrie treptele podiumului în aprecierile asistenţei generale, dar mai ales ale Moşului Nicolae. Ziua festivităţilor de premiere m-a făcut să înţeleg oportunitatea acestui eveniment care încheie, pentru navigatorii sportivi, un an competiţional într-o atmosferă unică de sărbătoare, de entuziasm, relaxare şi cordialitate între membrii clubului, familiile acestora, prieteni, parteneri şi autorităţi.

15440577_1362257547119625_257629624784533582_o

Am remarcat prezenţa unor personalităţi marcante ale urbei şi nu numai, dintre care aş menţiona pe Contraamiralul Daniel Căpăţână- Comandantul Flotei şi al garnizoanei Consta ţa, conf. dr. ing. comandor Octavian Tărăbuţă – rectorul Academiei Navale Mircea cel Bătrân, comisar şef de poliţie Ionel Truşan – directorul Gărzii de Coastă, maiorul Mihai Georgescu – inspector şef adjunct al ISU Dobrogea, conf. univ dr. Vasile Gherghilescu – managerul Teatrului pentru copii şi tineret Căluţul de mare, prof. univ. ing. dr. contraamiral de flotilă(r) Vergil Chiţac  şi contraamiralul de flotilă(r)  Ion Custură – membri ai clubului, prof. univ. dr. Dumitru Lupu – compozitorul celor 15 melodii ale mării şi renumitul chocolatier,  Chef Silvian Miron sau ing. Adrian Arendt- component al lotului naţional de yachting la Olimpiada de la Moscova din 1980, cu toţii angrenaţi în decernarea premiilor.

Aşadar, Regata Moş Nicolae, ediţia a V-a, se înscrie ca un eveniment sportiv cu participare internaţională, pigmentat cu dârzenia specific marinărească, cu entuziasmul caracteristic jocurilor marinăreşti şi savoarea aparte a concursului de artă culinară, cu reţete specifice sărbătorii de Moş Nicolae, eveniment unic în România, ce ne dorim să se perpetueze cu statornicia şi consecvenţa caracteristice bunului moş consecvent, ce-l tutelează !

Rezultate tehnice :

Regata Moş Nicolae

Optimist Băieţi:

  1. Mario Boykov – Cherno More Brizz Varna
  2. Borislav Todorov – Morskii Klub Balchik
  3. Vilislav Dimitrov – Morskii Klub Balchik

Optimist  Fete

  1. Bianca Maria Cojocaru – Clubul Nautic Român
  2. Izabela Miu – Clubul Nautic Român
  3. Anastasia Arnăutu – Clubul Nautic Român

Optimist Băieți Juniori

  1. Mario Boykov – Cherno More Brizz Varna
  2. Borislav Todorov – Morskii Klub Balchik
  3. Vilislav Dimitrov – Morskii Klub Balchik

Optimist Fete Juniori

  1. Bianca Maria Cojocaru – Clubul Nautic Român
  2. Izabela Miu – Clubul Nautic Român
  3. Liana Petcu – Club Sportiv Electrica Constanța

Laser 4.7 General

  1. Martin Penev – Morskii Klub Balchik
  2. Kristiyan Strahilov – Cherno More Brizz Varna
  3. Kalina Marinova – Cherno More Brizz Varna

Laser 4.7 Fete

  1. Kalina Marinova – Cherno More Brizz Varna
  2. Theodora Ioana Lavru – Clubul Nautic Român
  3. Lucia Maria Lavru – Clubul Nautic Român

Windsurf

Locul 1: Alexandru Vasile  – DNUPS Team
Locul 2: Marcel Hurmuzache – Windsurf Academy
Locul 3: Dan Beșliu  – Clubul Nautic Român
Trasul de parâmă

Locul 1:  Octavian Radu, Amalia Chiriac, Denisa Arnăutu, Denisa Dascășu, Teodora Bărbulescu

Locul 2: Tudor Andrei Florea, Liana Petcu, Aaden Meneveli , Alexandru  Nicolae Popa,Rareș Petru Cojocaru.

Alergarea în sac

Locul I: Aaden Menevali

Locul II: Teodor Bărbulescu

Locul III: Alexandru Nicolae Popa

Locul IV: Amalia Chiriac

Alergare cu oul în lingură

Locul I: Belibou Nicoleta

Locul II: Borislav Vasilev

Locul III: Tudor Andrei Florea

 

GALERIE FOTO

 
 

Canale TV