Video

„Balul bobocilor” la Clubul Nautic Român

Dan GREAVU ●

Vremea capricioasă a făcut din regata de la Techirghiol un eveniment complet. Răsturnări, copii care au descoperit termenul „competiție”, emoție și multe altele. Le vom lua pe rând în materialul ce urmează. Înainte să vă povestesc însă despre cele întâmplate în weekend, trebuie să menționez din start că Memorialul Mircea Gressianu a fost, cu adevărat, un succes.

AU AFLAT CE ÎNSEAMNĂ O REGATĂ

Sportivii de la Clubul Nautic Român și-au armat bărcile cu mare emoție în dimineața zilei de sâmbătă. Vremea rea, vântul perceput de ei ca puternic și lacul ceva mai agitat i-au cam înfricoșat pe cei mici, dar pe chipul tuturor se putea citi dorința. Acel impuls sincer unui copil care vrea să fie primul, care va face tot posibilul să fie pe prima treaptă a podiumului, trăsătură de caracter care nu doar se cultivă, ci cu care trebuie să te naști. Atât de tare și-au dorit unii dintre ei să câștige, încât au început să verse lacrimi de ciudă înainte de a lansa bărcile la apă!

Cât timp s-au mai liniștit ei, pe apă au ieșit trei laseriști. Mai mari, studenţi la Academia Navală Mircea cel Bătrân, dar tot boboci, adică doar cu vreo maxim 10 antrenamente – ca experiență pe apă. Şi ei la fel, tot cu mult aplomb. Inevitabil s-au răsturnat de câteva ori, au ratat starturi, dar au strâns din dinți și și-au dus treaba la capăt. La final, prima treaptă a podiumului a fost ocupată de Ciprian Popa, urmat de Teodora Lavru și Vlad Badiu.

Așa că revenim la cei mici. Pe un vânt destul de rebel pentru experienţa lor ce sufla din N-NE, în rafale de 8-9 metri/secundă (Forţa 4-5 Bf), cum a fost în cele două zile, „bobocii” optimiștii au ieşit pe apă cam cu inima strânsă însă la această competiţie au dovedit că limitele sunt făcute pentru a fi depășite așa că, surprinzător sau nu, au oferit un spectacol superb pe apa răzvrătită a Lacului Techirghiol. Zic surprinzător sau nu, pentru că totuși nu e de mirare agilitatea lor, dat fiind faptul că toată vara au muncit pe brânci sub atenta supraveghere a antrenoarei, Andreea Mihăescu. Zecile, poate chiar sutele de ore petrecute pe apă au dat roade, iar copiii au ajuns la un nivel la care nimeni nu se gândea, cel puțin subsemnatul și nu numai. Jos pălăria puștilor care au animat lacul şi oraşul Techirghiol, în zile de sărbătoare!

După cele două zile de concurs, preşedinte Comitetului de Cursă, secondat de Ion Dăminoiu – membru de onoare al Clubului Nautic Român, au decis în urma verificării punctajelor înregistrate: Izabela Miu a urcat pe prima treaptă a podiumului, urmată de Robert Popa și Anastasia Arnăutu, la categoria Optimist General. La categoria Optimist Senior titlul i-a revenit lui Robert Popa, podiumul fiind completat de Anastasia Arnăutu pe locul doi și Daniel Niculescu pe locul trei. La juniori, Izabela Miu a câștigat medalia de aur, Eric Melinte –Moraru ocupând poziția secundă, iar lui Carol Popa, revenindu-i medalia de bronz. De asemenea, Asociaţia Judeţeană Sportul Pentru Toţi – Constanţa, prin preşedintele Ablez Aidan, a acordat diplome de merit şi cupe pentru două categorii de atleţi amatori ce au trecut finişul competiţiei: Cel mai tânăr participant – Carol Popa (9 ani) şi Cel mai vârstnic participant (Racu Constantin – 58 de ani).

VETERANII LA PRIMA TINEREȚE

Regalul nautic nu putea fi complet fără o reprezentație de gală oferită de trei veliști experimentați … în viața şi mai puțin în yachting. Cu toate că nu de mult timp au fost iniţiaţi în tainele sportului regilor, Constantin Racu, Florin Serghei și Gabriela Mihăescu au dus o luptă interesantă, la finalul căreia câștigătoare a ieșit Gabriela Mihăescu. Nu este greu să facem conexiunile și să ne dăm seama că este mama Andreei, cea care conduce destinele clubului. În cazul de față, pasiunea s-a transmis pe linie maternă, dar în sens invers!

NICIO PERFORMANȚĂ FĂRĂ PUȚINĂ SUFERINȚĂ

Pentru a vă da seama ce înseamnă o competiție de yachting completă, în rândurile următoare o să vă descriu un episod neplăcut, dar care face parte din fenomen. Într-un moment nefericit, aflându-se pe apă, Andreea Mihăescu a avut surpriză să fie „trădată” de propria-i barcă. Vântul dezlănțuit a acționat vela, iar ghiul laserului a lovit-o pe tânăra de 22 de ani, chiar deasupra ochiului stâng, deschizându-i arcada ca în ringul de box. Sângele a început să curgă din belşug, dar cu toate astea tânara antrenoare, dovedind cu adevărat spirit sportiv, a dorit să-și continue treaba! În final a renunțat, s-a ales cu câteva copci, dar sunt sigur că în sufletul și mintea ei, ar fi dorit să rămână pe apă și să-și ducă misiunea la capăt. Asta nu înveți nicăieri, este o chestiune de mentalitate, de atitudine. Atitudine pe care cu toții sperăm să o preia și tinerii atleţi ai Clubului Nautic Român.

NU A FOST BINE…A FOST FOARTE BINE!

Totul e bine când se termină cu bine. Evenimentul s-a încheiat cu o frumoasă festivitate de premiere, la care au contribuit cu premii Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, Asociația Județeană Sportul Pentru Toți Constanța, Dechatlon Constanța, Vivian Pharma. trebuie menţionată și Primăria Orașului Techirghiol care a sponsorizat acest eveniment acordând pachetele cu hrană şi băuturile răcoritoare pentru cei 20 de sportivi, în cele două zile ale competiţiei. Nu putem să neglijăm și aportul unor oameni extraordinari precum directorul executiv al Institutului Naţionale de Cercetare în Sport, Radu Bidiugan, care a urmărit timp de două zile evoluţia pe apă a atleţilor şi la final a oficiat în cadrul festivităţii de premiere, alături de primarul Adrian Stan. Nu în ultimul rând, trebuie să menționăm și prezența partonului spiritual al regatei, Emilian Gressianu, fratele celui care a fost Mircea Gressianu, despre care ați aflat în materialul publicat în Magazin Nautic (http://www.magazin-nautic.ro/?p=8652 ). Chiar am vorbit la final cu el, iar zâmbetul lui sincer mi-a confirmat ceea ce știam: Memorialul Mircea Gressianu – o veritabilă pomenire în stil marinăresc, a fost un succes!

FOTO: Dan MIHĂESCU

 
 

Canale TV