Video

Regata Internaţională Cupa Dobrogei – 2014

de Paul GREAVU• 

Cupa Dobrogei, ajunsă la cea de-a patra ediție, a programat un regal de yachting la care au luat parte peste 70 de sportivi. Pe lângă asta, 11-14 septembrie a fost o perioadă de relaxare, de încarcare a bateriilor pentru o toamnă prolifică. Clubul Nautic Român a fost reprezentat și sportiv la această competiție care tinde să devină o tradiție.

dstoenciu-2781

Să privim cele patru zile în care am fost angrenați în Cupa Dobrogei ca pe o carte deschisă. Cu avânt și multă dorință, delegația Clubului Nautic Român formată din membrii clubului Dan Mihăescu, Gabriela Mihăescu, Andreea Mihăescu, Paul Greavu, Daniel Stoenciu, Silviu Miron și Mihaela Miron, și-a făcut bagajele și după un scurt periplu prin Techirghiol, a ajuns la Balcic. Același orașel primitor de care ne simțim cu toții atât de legați. Să fie acel aer care ne duce cu gândul că suntem pe un pământ în mare parte românesc, să fie mâncarea gustoasă și vinul rece care ne încântă mereu, sau doar un loc care de multe ori aduce cu coasta Dalmată…indiferent, am devenit cu toții mari amatori de Balcic și tot ceea ce înseamnă. Poate și contrastul atât de evident între litoralul nostru sec în care contează mașina cu care te deplasezi până în buza apei și aerul relaxant și detașat pe care ni-l inspiră Balcicul ne-a împins către acest loc. Cert este că am găsit, din nou, un cadru bun pentru a organiza o competiție transfrontalieră, dar și prilejul de a lega noi prietenii și a rămâne cu amintiri vii.

dstoenciu-2889dstoenciu-2775










Revenind la latura sportivă a celor patru zile, bulgarii ne-au dat o lecție în ceea ce privește mobilizarea și au strâns nu mai puțin de 55 de ambarcațiuni la start. Românii doar cinci. Cu toate acestea, nu ne-am făcut de râs și am obținut medalii. Clasa Cadet a fost dominată de români, acolo unde sportivii clubului Știința Constanța au urcat pe prima și a doua treaptă a podiumului. Mai mult, la subclasa de fete a categoriei Laser 4.7, Andreea Mihăescu și-a adjudecat medalia de bronz, după o pauză competițională lungă.

„Ne bucurăm că am ajuns la cea de-a patra ediție a Cupei Dobrogei, că am adunat destul de mulți sportivi și de această dată. Am avut parte atât de vânt puternic și de valuri mari, pentru că suntem pe mare, am avut parte și de vânt foarte slab în care a trebuit să avem o tehnică foarte curată și acolo s-a văzut exact cine lucrează bine cu școtele și face manevre bune”, a declarat Andreea Mihăescu, directorul executiv al Clubului Nautic Român.

dstoenciu-2801

Și asta nu e tot. Reprezentanta noastră a primit și dimplomă de fair play pentru că a abandonat o cursă în care era angrenată și a ajutat un copil de 8 ani care se răsturnase cu o barcă tip Optimist. În acele momente, băiețelul de la Morskii Klub Balchik a intrat în panică, începuse să înghită apă, iar intervenția rapidă a Andreei, care l-a tras în barca ei pe micuț, a dus la evitarea unui moment care ar fi putut umbri toată regata. Până la urma, aceasta este ideea de bază a sportului, astfel de idei trebuie să transmitem prin sport. Competitivitatea nu trebuie să domine cu totul fenomenul. Sportivi trebuie să se respecte și aducă, prin acțiunile lor, mai multă culoare și mai multe zâmbete celor din jur.

dstoenciu-3033

Nivelul sportiv a fost ridicat, dovadă și prezența bună la competiție, iar veliștii și-au dovedit valoarea în 10 regate. Vremea a ajutat foarte mult, a fost senin și cald și chiar dacă uneori nu a fost un vânt puternic, voltele și ampanările spectaculoase nu au lipsit.

La finalul celor 3 zile propriu zise de concurs, OMK Nessebar 2000 și-a adjudecat pentru a doua oară consecutiv trofeul transmisibil Cupa Dobrogei. Clubul bulgar a dominat competiția, iar reprezentanții OMK Nessebar 2000 doresc să evolueze în continuare. De aici și ideea de principiu a unui parteneriat cu Clubul Nautic Român.

IMG_1886

IMG_1927

„Anul acesta a fost foarte bun pentru noi și ne bucurăm că am câștigat pentru a doua oară consecutiv cupa. Sigur vom veni și anul viitor în România cu aceleași gânduri!”, ne-a împărtășit Rosa Momcilova, PR-ul clubului OMK Nessebar 2000.

Condițiile de cazare au fost excelente. Cu doar 15 euro, un preț care  nici nu există în stațiuni precum Mamaia și Eforie, am stat cu toți într-un complex de trei stele foarte bine pus la punct, dat fiind faptul că satisface în mare parte cerințele exigente ale turiștilor germani sau norvegieni. Sume acceptabile, servicii foarte bune și o priveliște care îți taie răsuflarea. Pentru noi, cei mai leneși care nu am participat propriu zis la competiție, a fost un deliciu să urmărim balul velelor în Golful Balcic.

dstoenciu-3014

dstoenciu-3016

Ajungem și la capitolul gastronomic, care sunt sigur că pe mulți dintre voi vă va amăgi. Pentru asta, îmi pare rău! De la preparate tradiționale, cum este kavarma, o tocană care îți activează toate papilele, până la fructe de mare precum midii natur, pane, sau salate de rapană, toate ne-au făcut ca șederea din Bulgaria să nu treacă neobservată, în special când am trecut prin dreptul cântarelor. Și cum altfel să cununi toate acele gusturi decât cu vinul alb bulgăresc, atât de bun și atât de rece. Știu, sunt rău, și eu înghit în sec când scriu aceste rânduri.

Pentru a sintetiza, competiția organizată în parteneriat de Clubul Nautic Român și Morski Klub Balcic a fost un succes, care sperăm să se repete și anul viitor, atunci când ne vine rândul s-o găzduim. A patra ediție a Cupei Dobrogei ne-a adus, pe lângă satisfacția sportivă adusă de Andreea Mihăescu, multă voie bună alături de persoane dragi și baterii reîncărcate pentru proiectele viitoare!

Foto: Daniel Stoenciu și Dan Mihăescu

 
 

Canale TV