Video

CUPA DOBROGEI – EDIŢIA A III-A 12-15 SEPTEMBRIE 2013 EFORIE NORD

Mult aşteptată , mediatizată  şi organizată ca la carte, Regata Internaţională Cupa Dobrogei  a fost ajutată de mama natură cu vânt bun pentru yachting, NW şi W, 2-3 Bft cu rafale de 4 Bft.

Rezultatul  cooperări dintre Clubul Nautic Român şi Morski Club Balcik, la care s-au asociat anul acesta Statul Major al Forţelor Navale, Marina Eforie, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, Primăria Eforie, Municipiul Balchik şi Consiliul Judeţean Constanţa, a  fost onorat de toate cluburile bulgare de yachting de la Balcic până în sud, la Pomorie.

La startul competiţiei s-au aliniat 48 de veliere la clasele 420, Laser R, Laser 4.7, Cadet şi Optimist, având la bord 54 de sportivi.

Cele şase cluburi bulgare s-au prezentat la Eforie cu echipaje de valoare  şi cu bărci bune. În paranteză trebuie spus că bulgarii veniţi de peste graniţă şi de la distanţă apreciabilă au fost mai numeroşi decât românii, care veneau de la 15 km. Invitaţia a fost  onorată şi de fraţii  noştri basarabeni, Clubul de Yachting Albatros, din Chişinău. Nu  acelaşi lucru l-au făcut cluburile româneşti din Constanţa  recte  Ştiinţa – Constanţa  iar, sportivii cluburilor din București , Sportul Studenţesc, Electrica București  şi  Yacht Club Regal Român  înscriindu-se individual. Sigur că scuze pot există  nenumărate şi  faptul că o competiţie aşa de bine organizată nu a fost onorată  tocmai de cluburi româneşti  o pot înţelege foarte greu.

Marcus Reit, sportiv al clubului Electrica a fost adus de părinţi tocmai de la Braşov, cu cheltuieli remarcabile, pentru a participa la această compeţie. Mai trebuie  adăugat  faptul că la Clasa Laser, datorită recunoaşterii  internaţionale a competiţiei  punctajele obţinute de sportivi  îi plasează într-un clasament  european al clasei realizat de EURILCA (Asociaţia Europeană Internaţională a Clasei Laser), echivalentul clasamentului ATP la tenis de câmp. Cu punctele obţinute şi la această competiţie te poţi  califica pentru a participa la regate de nivel superior.

Festivitatea de premiere a fost  onorată de mari personalităţi de sorginte dobrogeană, campioni mondiali, campioni olimpici şi balcanici, mari performeri ai României, membri ai Comitetului olimpic şi Sportiv Român (COSR) precum Ion Draica (Campion European, Mondial și Olimpic la lupte greco-romane), Dumitru Răducanu (Campion Olimpic, Mondial și European la canotaj), Ilie Floroiu (Campion Balcanic, European, ocupant al locului 5 la Jocurile Olimpice, recordman național la 5.000 și 10.000 de m, recorduri ce rezista de 35 de ani  și actualmente preşedintele Clubului Sportiv Farul – Constanţa), ofiţeri  superiori ai Marinei  Militare Române, în frunte cu comandorul Ion Custură – locţiitorul Comandantului Flotei, primarul Oraşului Eforie, Ovidiu Brăiloiu, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport, Claudiu Teliceanu, etc.

Gazdă  foarte primitoare şi perfectă a fost Marina Belona, prevăzută cu două planuri înclinate pentru lansarea bărcilor la apă şi toate facilităţile necesare bunei desfăşurări  a unei astfel  de competiţii.

O notă aparte pentru festivitatea de premiere, găzduită de localul din incinta Marinei Eforie şi de cele două fanfare, Fanfara militară a Comandamentului Flotei, condusă de Lt.col. Cornel Ignat şi Fanfara profesionaistă Muzica Apelor, din partea S. C. RAJA S. A. Constanţa dirijată de Inga Apostolache, care au creat ambianţa perfectă atât la deschiderea evenimentului cât şi în timpul agapei de final.

De mult, mult  timp, nu am văzut conjugată asistenţa cu nave din partea Forţelor Navale Române a Gărzii de Coastă,  Agenţiei Române pentru Salvarea Vieţii Omeneşti pe Marea (ARSVOM) şi a Căpităniei Constanţa, aşa cum s-a realizat aici, la Regata Internaţională Cupa Dobrogei, în folosul comun al yachtingului românesc şi al competitorilor.

Nefiind  lăudac, nici măcar amator, nu pot trece cu vederea  pe  cei  care au concurat cu eforturile lor, mai mult sau mai puţin  vizibile, la calificativul de organizare  IREPROŞABILĂ. În principal Clubul Nautic Român – cu sufletul lui, profesorul  Dan Mihăescu, a fost  VINOVAT de tot ce sa întîmplat în cele patru zile de neuitat pentru cei mici şi cei mari, care în timpul liber au fost  împreună şi s-au împrietenit. Mai modern – au socializat. Scopul social şi sportiv a fost îndeplinit cu brio, în acest caz.

În final trofeul transmisibil Cupa Dobrogei a fost  câştigată după trei zile de concurs de echipa clubului bulgar OMK 2000, din Nessebar.

Anul viitor Regata Internaţională Cupa  Dobrogei va fi găzduită de clubul partener din Balcik, pentru care organizarea de anul acesta de la Eforie este o ştachetă foarte sus plasată, şi sper că toate cluburile invitate din România  să participe, aşa cum au facut-o bulgarii anul acesta şi implicit să readucem trofeul în România.

Mai jos aveţi primii trei clasaţi la clasele şi categoriile competiţionale:

Optimist Băieți Juniori:

Locul III – Iriney Georghiev (Y.C Port Varna)

Locul II – Vlad Ion (Electrica Constanța),

Locul I – Veselin Iovchev (OMK Nessebar 2000).

Optimist Fete Juniori:

Locul III – Diana Markova (Y.S.L Nessebar)

Locul II – Luana Boicenco (Electrica Constanța)

Locul I – Dimana Stoycheva (Y.C. Port Varna).

Optimist Băieți Seniori:

Locul III – Veselin Iovchev (OMK Nessebar 2000)

Locul II – Hristo Jeglev (OMK Nessebar 2000)

Locul I – Dimitar Varghelov (OMK Nessebar 2000).

Optimist Fete Seniori:

Locul III – Dimana Stoycheva (Y.C. Port Varna)

Locul II – Roxana Cacenco (Electrica Constanța)

Locul I – Viliana Dimitrova (Y.C. Port Varna).

Cadet:

Locul II – Alexandr Besnicov și Rostislav Bugor (Albatros Moldova)

Locul I – Dimitar Mihailov și Mihael Stoianov (Morski Klub Balchik).

420:

Locul III – Magdalena Oncheva și Victoria Petrova (Y.C. Port Varna)

Locul II – Inna Ivanova și Martin Penev (Morski Klub Balchik)

Locul I – Alexander Slavchev și Todor Parvanov (Morski Klub Balchik.

Laser 4.7:

Locul III – Mariela Nikolova (Briz Varna)

Locul II – Ivan Dimov (OMK Nessebar 2000)

Locul I – Andrei Zitti (Electrica București).

Laser Radial:

Locul III – Sabin Nicolae (Sportul Studențesc)

Locul II – Florin Olteanu (Sportul Studențesc)

Locul I – Eduard Guță (Electrica Constanța).

 
 

Canale TV