Video

Cupa Dobrogei în criteriul valoric internațional al Clasei Laser

de Paul Greavu

Cea de-a treia ediție a Regatei Internaționale „Cupa Dobrogei” a ajuns la final. Pe parcursul a trei zile de concurs, sportivii angrenați în cele șapte regate, au încercat să dovedească că sunt valoroși și merită să se claseze pe podiumul unei întreceri internaționale.

La regata desfășurată în perioada 12-15 septembrie la Marina Eforie au participat sportivi de la 12 cluburi din Constanța, București, Chișinău, Nessebar, Pomorie ,Varna și Balcik, la clasele Optimist (juniori fete, juniori băieți, seniori fete, seniori băieți), Cadet, Laser 4.7, Laser Radial și 420.

„Cupa Dobrogei”, singura regată transfrontalieră de yachting din Europa, a adunat la start 48 de ambarcațiuni și 52 de sportivi din România, Bulgaria și Republica Moldova.

Gazda, Marina Eforie a asigurat toate facilitățile necesare pentru buna desfășurarea a competiției (două planuri înclinate pentru lansarea ambarcațiunilor la apă, apă pentru spălarea velierelor la terminarea fiecărei zi de întreceri nautice, locuri de acostare ambarcațiunilor de asistență, etc.)

Regata Internațională „Cupa Dobrogei” a fost catalogată ca fiind un succes, atât organizatoric, cât și din punct de vedere sportiv. Un element care atestă reușita competiției este introducerea regatei în sistemul internațional de punctare și clasificare a veliștilor din clasele „Laser”, EurILCA (European International Laser Class Association).
Răzvan Pîslaru, ofițerul de contact al României în cadrul acestei asociații ne-a vorbit în exclusivitate despre programele EurILCA și de ce „Cupa Dobrogei” a fost aleasă să fie introdusă în sistem: „EurILCA face parte din ILCA, asociație la nivel mondial dedicată yachtingului, în care se contabilizează rezultatele laseriștilor. De curând și competițiile din România au intrat în circuit, Cupa Dobrogei fiind a treia competiție înregistrată, după cele două etape de Campionat Național disputate în august a.c.. Sportivii participanți fac puncte la regatele în care concurează, puncte care se contabilizează într-un ranking-list. Este un detaliu foarte important, pentru că la concursurile de mare anvergură, precum Campionatele Mondiale sau Europene se califică un număr restrâns de sportivi. Criteriile de calificare depind de punctajul cumulat în ranking-list”, a declarat Pîslaru, care este, de altfel, și secretarul Asocțiației de Clasă Laser din România.
De notat, astfel, că Regata Internațională „Cupa Dobrogei” va fi și anul viitor în calendarul EurILCA, lucru care va spori cu singuranța notorietatea competiției.

Perimetrul Regatei Internațională „Cupa Dobrogei”, organizată de Clubul Nautic Român și Morski Klub Balchik din Bulgaria cu sprijinul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța, Statul Major al Forțelor Navale Române, Marina Eforie, Primăria Eforie, Administraţia Municipiului Balchik şi Consiliul Judeţean Constanţa a fost securizat de ambarcațiuni aparținând Forţelor Navale Române a Gărzii de Coastă, Agenţiei Române pentru Salvarea Vieţii Omeneşti pe Marea (ARSVOM) şi a Căpităniei Constanţa.

Festiviatea de premiere a avut loc la restaurantul din incinta portului, sportivii, antrenorii și părinții fiind antrenați de cele două fanfare prezente, Fanfara militară a Comandamentului Flotei, condusă de Lt.col. Cornel Ignat şi Fanfara profesionaistă Muzica Apelor, din partea S. C. RAJA S. A. Constanţa, dirijată de Inga Apostolache, care au creat o ambianță marinărească, în ton cu specificul competiției.
Festivitatea de decernare a premiilor a fost onorată de mari personalităţi ale sportului
dobrogean, campioni mondiali, olimpici şi balcanici, mari performeri ai României, membri ai Comitetului olimpic şi Sportiv Român (COSR) precum Ion Draica (Campion European, Mondial și Olimpic la lupte greco-romane), Dumitru Răducanu (Campion Olimpic, Mondial și European la canotaj), Ilie Floroiu (Campion Balcanic, European, ocupant al locului 5 la Jocurile Olimpice, recordman național la 5.000 și 10.000 de m, recorduri ce rezista de 35 de ani și actualmente preşedintele Clubului Sportiv Farul – Constanţa), ofiţeri superiori ai Marinei Militare Române, în frunte cu comandorul Ion Custură – locţiitorul Comandantului Flotei, primarul Oraşului Eforie, Ovidiu Brăiloiu, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport, Claudiu Teliceanu, etc., predând astfel ștafeta viitorilor campioni și reprezentanți ai sportului pe cele mai înalte podiumuri.

În urma rezultatelor înregistrate, OMK Nessebar 2000, din Bulgaria, a obținut un total de 11 puncte (Punctajul realizându-se în funcție de locul obținut de un sportiv la finalul curselor. Locul III primește un punct, locul II ia 2 puncte, iar primul loc, 3). Acest fapt a permis bulgarilor să-și adjudece Trofeul Transmisibil „Cupa Dobrogei”, titlu acordat clubului cu cele mai bune perfomanțe per-total.

 

Iată și primii trei clasați de la fiecare clasa competițională:
Optimist Băieți Juniori:
Locul III – Iriney Georghiev (Y.C Port Varna)
Locul II – Vlad Ion (Electrica Constanța)
Locul I – Veselin Iovchev (OMK Nessebar 2000).
Optimist Fete Juniori:
Locul III – Diana Markova (Y.S.L Nessebar)
Locul II – Luana Boicenco (Electrica Constanța)
Locul I – Dimana Stoycheva (Y.C. Port Varna).

Optimist Băieți Seniori:
Locul III – Veselin Iovchev (OMK Nessebar 2000)
Locul II – Hristo Jeglev (OMK Nessebar 2000)
Locul I – Dimitar Varghelov (OMK Nessebar 2000).

Optimist Fete Seniori:
Locul III – Dimana Stoycheva (Y.C. Port Varna)
Locul II – Roxana Cacenco (Electrica Constanța)
Locul I – Viliana Dimitrova (Y.C. Port Varna).

Cadet:
Locul II – Alexandr Besnicov și Rostislav Bugor (Albatros Moldova)
Locul I – Dimitar Mihailov și Mihael Stoianov (Morski Klub Balchik).

420:
Locul III – Magdalena Oncheva și Victoria Petrova (Y.C. Port Varna)
Locul II – Inna Ivanova și Martin Penev (Morski Klub Balchik)
Locul I – Alexander Slavchev și Todor Parvanov (Morski Klub Balchik).

Laser 4.7:
Locul III – Mariela Nikolova (Briz Varna)
Locul II – Ivan Dimov (OMK Nessebar 2000)
Locul I – Andrei Zitti (Electrica București).

Laser Radial:
Locul III – Sabin Nicolae (Sportul Studențesc)
Locul II – Florin Olteanu (Sportul Studențesc)
Locul I – Eduard Guță (Electrica Constanța).

 
 

Canale TV