Video

Regata Virtuala “Moș Nicolae”

Clubul Nautic Român împreună cu GMB Computers , au realizat prima regată virtuală de yachting din România.

A  II-a ediție a Regatei “Moș Nicolae”, care s-a desfășurat pe  1 – 2 decembrie 2012, la Centrul de pregătire în domeniul informatic, din Constanța, al Companiei GMB Computers, a deschis o nouă perspectivă veliştilor profesionişti, sportivi şi antrenori, deopotrivă – competiţia virtuală pe simulatorul de navigaţie cu vele achiziţionat şi donat de compania gazdă.

Timp de două zile, veliștii constănțeni au depășit granițele competițiilor  tradiționale de yachting, evoluând  într-un  mediul virtual, exotic, locul de desfășurare al regatei fiind Insulele Comore. Pentru câteva ore sportivii au  înlocuit cârma cu mous-ul, au controlat și reglat vela cu ajutorul unui panou de comanda, au avut o viziune de ansamblu asupra întregii competiții, iar arbitrii au fost înlocuiți cu un sistem computerizat de notare.“ Din punctul de vedere al antrenorilor, al profesorilor de la cluburi, un astfel de echipament modern, achiziţionarea şi utilizarea unui astfel de echipament, de înaltă performanţă, este absolut indispensabil în momentul de faţă. Eu susţin de doi ani ideea achiziţionării acestui simulator, mai ales că avem în pregătire o grupă pe structura ‚Cursului opţional de yachting’ la Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi era indispensabil  pentru îmbunătățirea pregătirii şi repetării schemelor tactice şi chiar organizării de mici competiţii de loturi restrânse, în cadrul grupelor de sportivi din cluburi, din  sezonul rece, atunci când activitatea specifică este întreruptă.  Despre E-regata  Moş Nicolae, cum ne place noua acum să spunem, s-a desfășurat în rețea, cu echipamentul profesional Stentec  Sail Simulator  5 Deluxe, produs de o firmă olandeză foarte cunoscută pe piaţa echipamentelor maritime de navigaţie electronică, competiţia fiind guvernată de Regulile de Cursă  pentru Veliere ale  Federației Internaționale de Yachting (ISAF) 2009-2012, sub asistenţa directă a antrenorilor de cluburi” ,  a declarat Stelian Marinescu, antrenorul Clubului Nautic Român.

Competiția a fost deschisă pentru  trei clase competiționale: Optimist, Laser 4.7 și Laser Rdial şi au participat 28 de sportivi de la Yacht Club Regal Român, Electrica Constanța, Știința Constanța și Clubul Nautic Român. Sâmbătă, 1 Decembrie e-regata a debutat cu trei curse de acomodare și antrenament, ulterior  fiind organizate trei starturi la Clasa Optimist și alte patru starturi pentru Laser 4, 7 şi Laser Radial.

Primele trei locuri au fost ocupate de:

Optimist:

I –Lică Robert / CS Electrica Constanţa

II – Soare Octavian/ CS Ştiinţa Constanţa

III – Grecu Andrei/ CS Electrica Constanţa

 

Laser 4.7

I –Mitoi Cristian/ CS Ştiinţa Constanţa

II – Nagy Radu/ CS Ştiinţa Constanţa

III  – Frangopol Marcel/ CS Ştiinţa Constanţa

 

Laser Radial

I-Agi – Acai Defne/ CS Ştiinţa Constanţa

II- Cârlan Alexandru/ Clubul Nautic Român

III-Derviș  Denis/ CS Ştiinţa Constanţa

Autoritatea organizatoare a acordat diplome de participare tutor sportivilor prezenţi la start, iar primele trei locuri de la fiecare clasă competițională au primit carduri de servicii medicale preplătite, în  valoare de 150, 100 și respectiv 50 Euro, și o reducere de 10% la orice alte servicii de asistenţă şi analize şi intervenţii în reţeaua privată ISIS Medical Center. Premiile au fost oferite de Spitalul Privat ISIS, prin Clubul ISIS.

La premiere a fost prezent și Cristian  Daniel Mitrenga, şeful Direcţiei Înmatriculări nave şi personal navigant, în calitate de prieten al clubului, lăudând inițiativa organizatorilor și fiind surprins de numărul de participanți și entuziasmul pe care l-au arătat față de o  noua oportunitate de perfecționare în navigația cu vele.

Parteneri media au fost MAGAZIN NAUTIC şi NAUTICA TV.

 
 

Canale TV